Slaappillen

Heeft u alles al geprobeerd om in slaap te komen, maar heeft u blijvende slaapproblemen? Gaat u door een moeilijke periode waardoor u niet kunt slapen? U overweegt misschien slaappillen te gaan gebruiken. Voordat u slaappillen gaat gebruiken bedenk dan dat deze uw lichaam zullen beïnvloeden en dat dit bijwerkingen kan geven of zelfs ongezond kan zijn voor uw lichaam. Als slaappillen u goed helpen kunt u hier geestelijk afhankelijk van worden. Bij langdurig gebruik kunt u ook lichamelijk afhankelijk worden.

Waarom slaapt u slecht?

Voordat u slaappillen gaat gebruiken is het belangrijk om te weten waardoor u slecht slaapt. Daarna kunt u bekijken of er andere mogelijkheden zijn dan het nemen van medicatie. Stel uzelf de volgende vragen:

 • Wil ik graag slapen? Of zijn er andere dingen die ik graag wil doen?
 • Heb ik slechte ervaringen met slaap of de slaapkamer? Kan ik me overgeven aan de slaap?
 • Is mijn slaapkamer een plaats waar ik me rustig voel en die ik niet associeer met andere activiteiten anders dan slapen (en seks)
 • Ben ik ontspannen als ik in bed lig? Adem ik rustig en kan ik mijn hoofd leegmaken? Zijn mijn spieren ontspannen?
 • Heb ik veel om over na te denken, zijn er dingen die me erg bezig houden?
 • Bouw ik de dag goed af van het actieve leven naar rust en uiteindelijk slaap? Beweeg ik 's avonds veel? Heb ik het 's avonds druk?
 • Eet ik niets meer voordat ik slapen ga, zodat mijn lichaam ook echt kan rusten?
 • Kijk ik niet teveel naar lichte beeldschermen of in fel licht voordat ik naar bed ga? (zie melatonine)
 • Is het mogelijk dat cafeïne, alcohol of medicijnen mij verhinderen goed te kunnen slapen?
 • Is mijn slaapkamer vrij van apparaten zoals radio en tv, telefoon, tablet, pc.. etc. zodat ik de buitenwereld niet in mijn slaapkamer haal?
 • Ben ik gezond? Beweeg ik overdag voldoende? Krijg ik voldoende zuurstof? Heb ik overgewicht? Ben ik voldoende in het daglicht?
 • Is mijn slaaphouding goed? Is mijn matras goed? Kan ik vrij ademhalen?

Als u twijfelt of weet dat u één of meerdere van de bovenstaande situaties kunt verbeteren dan ligt daar waarschijnlijk het antwoord (of een verbeteringsmogelijkheid) op uw slaapproblemen.

Slaappillen zijn vaak tijdelijk

Slaappillen worden vaak maar tijdelijk voorgeschreven. Het is de bedoeling dat u de oorzaak probeert te achterhalen en eventuele problemen probeert op te lossen. Bij aangeboren problemen worden slaappillen soms wel voor langere periodes voorgeschreven, maar ook hierbij zal worden geprobeerd om de oorzaak te beïnvloeden. 

Wanneer u geen pillen meer gebruikt zult u alsnog moeten leren hoe u zelf in slaap kunt vallen/door te slapen. Gewenning aan slaappillen kan dit proces moeilijker en langduriger maken.

Pammen

Er zijn vele verschillende soorten slaappillen die allemaal anders werken. In het algemeen wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen 'inslapers' en 'doorslapers' die vooral het effect en de duur van de gewenste werking aangeeft. De grootste groep slaappillen zijn de Benzodiazepinen, 'Pammetjes' in de volksmond omdat veel van deze rustgevers een naam hebben dat op 'pam' eindigt. Ze verdoven door de prikkelverwerking in de hersenen af te remmen, daardoor helpen of brengen ze u in slaap.

Melatonine

Een ander slaapmiddel is Melatonine. Er wordt wel eens gezegd dat dit een natuurlijk of homeopathisch middel is. Dit is echter niet waar. Melatonine is een hormoon dat van nature in ons lichaam wordt aangemaakt en helpt bij een gezond slaappatroon, maar ook kunstmatig verkrijgbaar is in pilvorm. Deze pillen kunnen onze patronen sterk beïnvloeden en kunnen daarom een goede hulp zijn, maar ook kwaad doen.

Kruiden

Er bestaan verschillende kruiden die net als de chemische middelen invloed kunnen hebben op uw prikkelverwerking uw hormoonhuishouding en de werking van uw lichaam. Er bestaan kruiden die u op krachtige wijze kunnen verdoven. De werking hiervan is niet automatisch gezond voor u.

Slaapillen disclaim

Op deze website belichten we de werking en het gebruik van enkele slaapmiddelen. We willen hiermee informatie geven zonder het gebruik hiervan te promoten. Deze website is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld, maar niet getoetst door artsen of wetenschappers. Het is daardoor mogelijk dat deze website onjuiste informatie bevat. Wij raden u aan af te gaan op de informatie die u ontvangt van uw arts of apotheker en altijd de bijsluiter te lezen.

 

Total Comments