Melatonine

Melatonine is een hormoon dat aangemaakt wordt in de hersenen om het slaapritme te regelen. Deze zelfde stof is ook verkrijgbaar in pilvorm en word in Nederland vrij verkocht. Veel mensen denken dat het innemen van melatonine onschadelijk is, maar dat is niet helemaal waar.

Melatonine aanmaken

Melatonine wordt bij gezonde mensen voornamelijk gedurende de nacht aangemaakt in de pijnappelklier, epifyse. De stof helpt 's nachts om in slaap te vallen en te blijven slapen, totdat het lichaam in de ochtend de meeste melatonine weer heeft afgebroken. Sommige mensen maken te weinig melatonine aan, of de pieken en dalen komen op de verkeerde momenten. Voor deze mensen kan het zinvol zijn om melatonine te slikken. De huisarts kan uw aanmaak van melatonine onderzoeken.

Melatonine afbreken

Het lichaam breekt zelf melatonine af. Het zien van licht (daglicht, fel lamplicht, televise etc) zorgt ervoor dat melatonine versnelt afgebroken wordt. Een dagelijkse overdosering van melatonine kan zorgen voor een stapeling van melatonine in de hersenen, waardoor het slaappatroon in de war zal raken. Er zijn ook (veel) mensen die zelf moeilijk melatonine afbreken.

Melatonine Dosering

In Nederland wordt melatonine verkocht in doseringen van 0,1mg - 5mg. De geschikte hoeveelheid is per persoon afhankelijk en moet worden onderzocht aan de hand van testen. Er zijn veel mensen die zelf verschillende doseringen proberen tot ze hun ideale dosering hebben gevonden. Wij raden dit echter niet aan. Hoge doseringen (boven de 0,2 mg) lijken in eerste instantie vaak goed te werken, maar zorgen op langere termijn juist vaak voor een lichte slaap, slapeloosheid en een onuitgerust gevoel. Ook ervaren veel mensen die hoge doseringen gebruiken op lange termijn bijwerkingen, zoals vermoeidheid, spierpijn, zenuwpijn en vele andere klachten. Lage doseringen zullen niet gelijk het knock-out effect geven die we graag willen wanneer we slaapproblemen hebben, maar zullen beter kunnen bijdragen aan het reguleren van het slaappatroon.

Voor wie is melatonine?

Voordat u melatonine neemt is het zinvol te weten waardoor u slecht slaapt. Wakker liggen door onrust of psychische problemen zal waarschijnlijk niet verholpen worden met het gebruik van melatonine. Wanneer u al van kinds af aan slaapproblemen hebt gehad kan het zinvol zijn uw 'melatonine-pieken' te laten testen, zodat u weet of u te weinig van deze stof aanmaakt. Ook sommige ouderen maken te weinig melatonine aan. 

Hoe werkt de melatoninepil

De melatoninepil kan worden gebruikt om de eigen aanmaak van melatonine te reguleren. Als de eigen aanmaak van melatonine op het verkeerde tijdstip op gang komt of te weinig is, kan het slaappatroon door inname worden beïnvloed. Vaak kan een zeer lage dosis de natuurlijke aanmaak reguleren.

Melatonine gevaarlijk

Over de inname van melatonine op de lange termijn is, ondanks vele testen, nog relatief weinig bekend. Van melatonine is bekend dat het een krachtig anti-oxidant is dat kan ondersteunen in het immuunsysteem. Ook zijn er aanwijzingen dat het invloed kan hebben tegen bepaalde vormen van kanker of en goede ondersteuning kan zijn tijdens behandelingen tegen ziekten. Toch is het niet verstandig om daarom massaal melatonine te gaan innemen. Van het innemen van hormonen is bekend dat de dosering allesbepalend is en een gezond lichaam zelf de juiste hormoonbalans regelt. De kleinste dosis zal deze balans kunnen verstoren en misschien zelfs het tegenovergestelde in ons lichaam veroorzaken.

Melatonine kopen

Melatonine bestellen. We raden u aan melatonine te bestellen in overleg met uw huisarts. Melatonine is ook te verkrijgen via Dokteronline of bij verschillende drogisterijwebsites. Zie links.

Wat is jouw ervaring met het gebruik van Melatonine?

Total Comments