Kruiden

Voordat u slaappillen gaat gebruiken kunt u zich bedenken of er andere middelen zijn die u in slaap kunnen helpen. Het wel belangrijk zich te realiseren dat kruiden niet persé onschadelijk of gezond zijn. Ook kruiden kunnen bijwerkingen hebben of uw lichaam te krachtig beïnvloeden. 

Valeriaan

Valeriaan is een kruid dat waarschijnlijk het meest gebruikt wordt bij spanning en bij slaapproblemen. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen pillen, capsules, thee, oliën etc. Valeriaan ontspant de geest en veroorzaakt slaperigheid. De sterkte van dit effect is verschillend per persoon en afhankelijk van de dosis en de kwaliteit van het product of de plant. Valeriaan wordt behalve als slaapmiddel ook gebruikt bij spanning en angsten. Valeriaan is bij iedere drogist verkrijgbaar.

Lavendel

Vooral de aroma van lavendel heeft een ontspannende werking. Het wordt daarom minder vaak verwerkt in slaappillen, maar wel in olie, thee, kussenvulling en slaapkamer parfums. Het is wetenschappelijk bewezen dat geur van lavendel ons niet alleen sneller in slaap helpt, maar ook dieper laat doorslapen.

St. Janskruid

Sint Janskruid is vooral bekend als alternatief voor anti-depressiva en kalmerende middelen. Hoewel de werking nog niet volledig wetenschappelijk onderbouwd is kan het kruid de hersenen sterk beïnvloeden en ontspannen. Daarentegen zijn er ook sterke bijwerkingen bekend en kan het middel in sommige gevallen ook averechts werken en zelfs depressies of psychoses opwekken. Een massage met olie met st. janskruid werkt enorm ontspannend en verwarmend en draagt zeker bij tot een diepe slaap.

Lindebloesem

Lindebloesem werkt ontspannend op het hoofd en het lichaam. Lindebloesem is vooral bekend om haar werking bij griep en verkoudheid. Het stimuleert afdrijving van vocht door zweten en plassen en heeft een verzachtende werking op de slijmvliezen en maag/darmen. Lindebloesem kan helpen bij ontstekingen en pijn. Maar veel mensen ervaren ook een ontspannende werking in het hoofd en van de spieren en is daarom zeer geschikt om als thee te drinken voor het slapen gaan. Lindebloesem is mogelijk schadelijk voor het hart bij langdurig gebruik.

Welke kruiden helpen jou bij het inslapen?

Total Comments